Istorijat magnetne terapije

Još od davnina magneti su se koristili u medicinske svrhe u Kini, Indiji, Egiptu, Arabiji, Grčkoj, Rimu itd. Hiljadama godina ljudi su upotrebljavali magnete znajući da uz pomoć magnetne sile mogu postići značajni rezultati. Obzirom da nisu znali poreklo tih sila, objašnjavali su ih prema jačini efekata, da dolaze od bogova, svetaca, prirode pa i ljudi.

Još u trećem veku pre nove ere proslavljeni grčki filozof, učenik a zatim rival Platona Aristotel je govorio o brojnim lekovitim svojstvima jedne vrste magnetnog kamena koji je nazvao beli magnet.

Kleopatra je stavljala magnetni kamen na čelo kako bi održala svoju lepotu i zdravlje.

Do XVI veka, mnogi proslavljeni doktori i alhemičari tih vremena koriste magnete u lečenju, ali se ograničavaju uglavnom na nervne bolesti. Magnetima se dodeljuju i spiritualna, magična svojstva.

Paracelzijus (XVI vek) je proširio upotrebu magneta na organske bolesti kao što su epilepsija, dijareja, infekcija oka, uva nosa, žutice itd.

Gilbert, fizičar i lekar kraljice Elizabete I, koji se smatra osnivačem magnetne nauke, u svojoj knjizi De Magnete, celo poglavlje posvećuje lekovitom dejstvu magneta. On je utvrdio da magneti utiču na zaustavljanje hemoragije (krvarenja). Od raznih varijanti kojima se objašnjavao Zemljin magnetizam, Gilbert prvi razradjuje ideju da je Zemlja magnet.

U XVIII veku, zahvaljujući uspešnim istraživanjima i lečenju obolelih u Beču i Parizu Franca Mesmera, magnetizam doživljava svoj procvat. Zahvaljujući njegovom radu Francusko kraljevsko društvo lekara zaključuje da magneti deluju protiv spazma (grčenje mišića), deluje na smanjenje bola i nikako se ne smeju ignorisati niti osporavati.

Danas su u Japanu i još nekim azijskim zemljama terapeutski magneti  licencirani kao medicinski uredjaji. Mnoge ruske klinike koriste blagodeti magnetoterapije, a od 1978. FDA (Food and Drug Administration) preporučuje elektromagnetnu terapiju kod preloma kostiju, kao i ostalih problema kostiju, zglobova i mišića.

XVIII

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u magneti i lecenje. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s